{ "title": "Gebelikte Radyasyon", "image": "https://www.radyasyon.gen.tr/images/Gebelikte-Radyasyon-24.jpg", "date": "20.01.2024 05:08:37", "author": "ayse nur kedici", "article": [ { "article": "
Gebelikte radyasyon, Radyasyon gündelik yaşamımızda kullandığımız telefon, bilgisayar, televizyon, saç kurutma makinesi, mikro dalga fırın gibi masum görünen araç ve gereçler nedeniyle maruz kaldığımız bir sorundur. Radyasyona neden olan maddelere ise radyoaktif madde adı verilmektedir. Günlük yaşantımızda radyasyon ile çok fazla içli dışlı olmamız nedeniyle biz hiç farkında olmadan dahi vücudumuz radyasyona maruz kalmaktadır. Elbette ki bir nükleer santralin neden olduğu radyasyon ile basit ev aletlerin neden olduğu radyasyonu aynı kefede tutmak doğru değildir.

Radyasyona belirgin olarak maruz kalınan hallerin başında ise: hastanelerde film çekimi, tomografi çekimi, radyoterapi ve yukarıda da belirttiğimiz gibi gündelik eşyalar. Fakat gündelik yaşantımızda kullandığımız ev eşyalarının neden olduğu radyasyon gebelikte anne adayının ve bebek sağlığı için yaratacağı sorunları kanıtlayan herhangi bir bilimsel çalışma yoktur.

Gebeliğin ilk 6 haftalık döneminde radyasyona ağır biçimde maruz kalan anne adaylarının bebekleri tutunamaz ve bunu kanama takip ederek düşük riski meydana gelebilir. Bu nedenle bebek bekleyen anne adaylarının hastanede film çekimi veya radyoterapi görmesi gerekiyorsa kanda gebelik testi yaptırmaları son derece sağlıklı olacaktır. Ancak etkilenme en alt seviyede ise bu risk ortadan kalkmaktadır.

Gebeliğin 6-14 haftaları bebek ve anne adayı için en riskli zamanlardır. Çünkü bu hafta aralığında bebeğin organları gelişmeye başlar.

Gebelikte radyasyonun anne adayları ve bebeklere zararları nelerdir?
Kısaca radyasyonun insanoğluna zararları hiç sınır tanımamaktadır.

Gebelikte radyasyondan korunma

Gebelikte günlük eşyaların neden olduğu radyasyonun olumsuz etkileri henüz kanıtlanmasa da anne adaylarının radyasyona neden olan eşyaların kullanımını en alt seviyeye çekmesi gerekmektedir.

Lamba olarak floresan lambaları tercih etmemelidir. Özellikle yatak odasında elektronik cihaz bulundurmamalıdır. Cep telefonunu mümkün olduğunca az kullanmalıdır ve özellikle kalp hizasında tutmamalıdır. Mikro dalga fırın çalışırken araya biraz mesafe koymalıdır. Beyaz eşyalar çalışırken ise yanında bulunmamalıdır. Kullanılmayan ve atıl bulunan elektronik aletler kapatılmalıdır.
" } ] }