{ "title": "Mr Radyasyon", "image": "https://www.radyasyon.gen.tr/images/mr-radyasyon.jpg", "date": "19.01.2024 14:24:06", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
MR Radyasyon, Açılımı manyetik rezonans görüntüleme olan canlıların iç organ organ eller ve dokuları görüntülemek için tıpta teşhis ve tanı için kullanılan teknolojik görüntüleme yöntemidir. MR sistemi 1.5 tesla gücüne sahip olup en son teknolojiyi içeren bir cihazdır. Her bölgede özel ve yeterli programları mevcuttur. Vücudumuz da birçok bölgenin MR'ı çekilip teşhis ve tedavi uygulanır. Bu cihazın işleyişi büyük mıknatıslarla oluşturulan manyetik alan içerisinde belirli anatomik yapıları diğer yapılardan ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokuların saptanması ve tanınması sağlanır. Dokudaki hidrojen atomlarının yoğunluklarına ve hareketlerine göre görüntü oluşturur. Bundan dolayı da MR da radyasyon kullanılmaz. Bunun yerine vücuttaki hidrojen atomlarının içerisindeki protonlar uyarılır. Bu özelliği ile çok küçük bebeklerde, hamilelerde (İlk 3 ay çok gerekmedikçe tercih edilmemelidir.) güvenle kullanılabilen bir yöntemdir. Bundan dolayıdır ki MR Radyasyon içermediği için doktorlar tarafından çok sık kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.

MR Radyasyon migren, baş ağrıları, nörolojik hastalıklar, beyin tümörleri, epileptik nöbet geçirenlerde, göz, kulak, çene ve nuna bağlı eklem problemlerinde, omurga kaymaları, disk kaymaları, disk fıtıkları, omuz, diz eklemlerinde, spor yaralanmalarında, karın içi organları hastalıklarında, kalp ve kemik yapı hastalıklarını görüntülemede kullanılabilir. Felç geçirme bunama, multipl skleroz gibi sinir sistemi hastalıklarını tanı ve teşhisinde en duyarlı yöntemlerden birisidir.

Mr çekilmeden önce günlük hayatınıza devam edebilir hasta yemek ve ilaçlarını içip gelebilir. Hastanın tıbbi geçmişi de önemlidir. Hasta üzerinde bulunan metal eşyaları çıkartarak MR odasına girmelidir. Ayrıca protez taşıyan, kalp pili bulunan, göz içinde yabancı cisim bulunanların MR çekilmesi önerilmez.
" } ] }