{ "title": "Radyasyon Birimi", "image": "https://www.radyasyon.gen.tr/images/Radyasyon-Birimi-65.jpg", "date": "19.01.2024 23:00:17", "author": "EMRE DOĞANCI", "article": [ { "article": "Radyasyon Birimleri, Radyasyonun birimlerine geçmeden önce sizlere radyasyonun ne olduğunu ve nerelerde görüldüğünü açıklamak istiyorum böylece biraz karmaşık olan birimlerin ne işe yaradığını çok daha kolay bir şekilde anlayabileceğiz. Radyasyon dalga ve parçacık şeklinde enerji aktarımıdır. Uzayda herhangi bir elektromagnetik dalga oluşturan unsura'da radyasyon denir. Ayrıca radyo aktif madde dediğimiz şeylerde vardır. Bu maddelerin atomik yapılarında nötron sayıları proton sayılarından fazla olduğu için karasız yapıya sahip olmaktadırlar dolayısı ile bu maddeler alfa gamma ve x ray gibi ışımalar yapmaktadırlar. İşte radyo aktif maddelerin yaydığı bu ışınımlar bizlere zarar verebilmektedir. Bunun içinde radyasyonu ölmemiz gerekir ve bu ölçümlerde kullanılan radyasyon birimleri şu şekildedir.

Aktivite Birimleri: Curie ve Bequerel kullanılır.
Işınlanma Birimi: Röntgen (R), SI Birimi ise Coulomb/ kg yani röntgen sı birimi bize şunu açıklıyor 1 kilo gram havada 2.58*10^-4 coulomb pozitif ve negatif iyon yükü oluşturan gamma ve x ray iyonize olmuş ışınların miktarıdır.

Soğrulma Doz Birimi: Özel birim olarak 'rad' kullanılır. SI birimi olarak ise gray (Gy) kullanılır. Rad ışınlanan maddenin 1 kilo gramına 10^-4 enerji veren radyasyon miktarıdır.

Doz Eşdeğer Birimi: Özel birimi REM'dir SI birimi ise SİEVERT'dür. Farklı radyasyon eşit olarak maruzit olsa dahi radyasyon farklılığından dolayı biyolojik etkiler farklı olacaktır.

REM = soğrulan radyasyon * faktörler.

Sievert = 1 graylik x ve g ışını ile aynı biyolojik etki meydana getiren radyasyon miktarıdır.
" } ] }