{ "title": "Radyasyon Birimleri", "image": "https://www.radyasyon.gen.tr/images/radyasyon-birimleri.jpg", "date": "20.01.2024 07:12:23", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Radyasyon birimleri dalga, parçacık ya da foton isimleri verilen enerji paketleri ile yayılan enerji olarak karşımıza çıkan radyasyonu anlayabilmeye olanak sağlayan birimlerdir. Bunlar Aktivite Birimi, Işınlama Birimi, Soğurulmuş Doz Birimi ve Doz Eşdeğer Birimi olarak karşımıza çıkmaktadır.

1- Aktivite Birimi (Becquerel- Bq): Aktivite, radyoaktif maddelerin belirli bir zaman aralığı içerisindeki bozunma miktarını anlatmaktadır. Bq, maddenin bir saniyedeki bozunma sayısını göstermektedir.

2- Işınlama Birimi (Röntgen- R): Normal hava şartları içerisindeki 1 kg havada bulunan 2.58x10-4 C'luk elektrik yükü değerinde, negatif ve pozitif iyonlar oluşturmakta olan gama ve x ışını miktarı olarak tanımlanmaktadır.

3- Soğurulmuş Doz Birimi (Gray-Gy): Birim kütle başına depolanmış olan enerji ölçüsüne denmektedir. Bu doz her tür radyasyona uygulanabilmektedir. Soğurulmuş doz biriminin Gray-Gy olduğunu görüyoruz ve bu da 1 Joule/kg yani her kilogramda 1 joule olması anlamına gelir.

4- Doz Eşdeğer Birimi (Rem): Farklı tip radyasyonlardan soğurulan enerjilerin eşit bile olsa biyolojik etkilerinin farklı olduğunu görebilmek mümkündür. Bu farklılık Rem ile ifade edilmektedir.
" } ] }