{ "title": "Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği", "image": "https://www.radyasyon.gen.tr/images/radyasyon-guvenligi-yonetmenligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:27:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Radyasyon güvenliği yönetmeliği, iyonlaştırıcı radyasyon ışınlamalarına karşı toplumun, çevrenin radyasyon güvenliğini sağlamayı hedefler. Radyasyon güvenliğinin sağlanması amacıyla her türlü tesisin ve radyasyon kaynağı olabilecek etkenlerin tehlikesine karşılık gerekli tedbirlerin alınmasını, gereken faaliyetlerin yapılmasını düzenler. Ancak nükleer tesisleri, yakıtları, bu tesislerden çıkan radyoaktif atıkları, nükleer maddelerle ilgili olan faaliyetleri kapsamamaktadır.

Radyasyon güvenliğinin sağlanması Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi tarafından yürütülmektir. Radyasyon güvenliğinin sağlanması için gerekli ilkeleri, mevzuatı, tedbirleri belirlemek bu kurumun görevidir. Aynı zamanda bunların uygulanmasını da sağlar. Radyasyon kaynaklarına sahip, bunları kullanan, imal eden, ihraç ve ithal eden, satışını yapan, taşımasını yapan yani radyasyon kaynaklarıyla bağıntılı olan her türlü kuruluşun, gerçek kişinin lisansını veren, lisans iptali, durdurma kararı alan bu kararları ilgili yerlere duyuran Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi, radyasyon güvenliği yönetmeliği kapsamında çalışmalarını yürütür. Yönetmeliğin maddeleri resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe sokulmuştur.

Radyasyon güvenliği yönetmeliğinde, radyasyon güvenliğini ilgilendiren her konu ele alınmıştır. Radyasyon ile ilgili işlerde faaliyet gösteren her türlü kuruluşun lisansının verilmesi, iptali bu yönetmelik ile şarta bağlanmıştır. Radyasyon kaynaklarının nakli, taşınması, denetilmesi konuları da yönetmelikte yer almaktadır. Radyasyon kaynaklarının çalınması, kaybı konusunda denetimin kurumun elinde olduğu yönetmelikte gösterilmektedir. Radyasyon kazaları karşısında yapılması gerekenler, radyasyon yağışlarında ölçümlerin yapılması, yeni kurulacak radyasyon tesislerinin plan ve proje detayları radyasyon güvenliği yönetmeliğinde bulunmaktadır. Radyasyon oldukça tehlikeli bir toplumsal sorundur. Bu yüzden denetim altında bulundurulması gerekir. Radyasyon güvenliği yönetmeliği ise bu amaçla düzenlenmiştir.
" } ] }