{ "title": "Radyasyon Ölçümü", "image": "https://www.radyasyon.gen.tr/images/radyasyon-olcmu.jpg", "date": "20.01.2024 06:30:42", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "
Radyasyon Ölçümü, yapılması gereken durumlarla karşılaşmak, teknoloji çağı olarak nitelendirdiğimiz günümüzde işten bile değildir. Gün içinde haşır neşir olduğumuz telefonlar, bilgisayarlar hatta televizyonlar vb. Radyasyon yayan cihazların, kişi ve çevresine önemli miktarda radyasyon geçirdiği kanıtlanmış bir durumdur.

Vücuda giren radyasyon, kişi üzerine direk etki edip, farklı yollarla vücuttan atılmaya çalışılır. Vücut, çevreyle, toprakla, cisimlerle etkileşim halinde olan bir düzenek olduğu için radyasyondan kurtulma becerisi daha yüksek olabilmektedir. Ancak kişinin çevresine sürekli radyasyon yayan cihazlar bulunması durumunda söz konusu radyasyon çevreye de işleyip kalacağı için insan üzerinde sürekli ve istikrarlı olarak bir radyasyon gönderimi gerçekleştirir. İşte vücuttaki ve çevredeki ya da bilimsel çalışmalardaki radyasyon seviyelerini ölçmek için radyasyon ölçümü yöntemleri bulunur.

Radyasyon ölçümü yöntemleri, ev ve ofis gibi yüksek radyasyon miktarlarına maruz kalabilen ortamlarda, elektrosense olarak bulunabilen elektromanyetik dalgaların ya da kaynakların her birine uygun sinyaller gönderilerek miktarlarının ölçülmesi esasına dayalıdır. Özellikle çok sayıda telefon, bilgisayar, wireless cihazlar gibi radyasyon yayan aletlerin bulunduğu ortamlar, radyasyon ölçümüne tabi tutulmak konusunda öncelik taşımaktadır.

Yurt içi ve yurtdışı bağlantıları bulunan önemli lojistik, iletişim, borsa vs. Şirketleri, çalışan sağlığı açısından adının herhangi bir kötü olaya karışmaması için radyasyon ölçümü testlerine büyük önem vermektedirler.

Radyasyon dalgalarının ne kadar tehlikeli olduğu ve insan üzerindeki etkilerinin oldukça önemli boyutlara ulaşılabileceği gerçeği çok uzun zamandır bilinmekteydi. Ancak yüksek radyasyon miktarı bulunan ticari ve vergi denetimine tabi iş yerlerinde radyasyon ölçümü yapılması, ölçüm sonunda ortaya çıkacak sonuca göre çalışanlar üzerinde gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması yönetmeliği Avrupa Parlementosu ve Konseyi yetkililerince 2013 yılında çıkarılmıştır. 26 Haziran 2013 tarihinde çıkarılan bu yönetmelik, \"Çalışanların Fiziksek Maddelerden Kaynaklanan Risk ve Uygulanması Gereken Asgari Sağlık Koşulları\" başlığını taşımaktadır. Buradaki \"Fiziksel Maddelerden Kaynaklanan\" ibaresine radyasyon ve manyetik alan etkenlerinin de dahil olduğu ise yönetmeliğin ilgisi maddesinde belirtilmiştir.

Bu yönetmelik uyarınca iş yeri veya kurum, radyasyon ölçümü denetimlerini aksatamaz ve sağlık denetimlerini zamanında ve ehemmiyetle tekrar eder. İş sağlığı ve güvenliği lisans ve önlisans bölümlerinde okumakta olan üniversite öğrencilerine, radyasyon ölçümü denetimlerinin hassasiyeti ve olması gereken değerler hakkında ayrıntılı dersler verilmekte ve eğitimleri sağlanmaktadır.

Radyasyon ölçümü, kesinlikle bir mecburiyet karşısında formalite olarak yapılması gereken basit testlerden biri ile karıştırılmamalıdır. İş sağlığı güvenliği alanında bu ölçüm, yalnızca şirketlerin yaptırmak zorunda olduğu bir test olarak görülse de bireysel bilgisayar, telefon, wireless ya da radyasyon saçan herhangi bir alet kullanan kişiler de bu testi isteğe bağlı olarak yaptırabilir ve olası bir hastalık riskine erken teşhis ile önlem alabilir. Aynı zamanda hastanelerde röntgen, emar, tomografi gibi ayrıntılı görüntüleme tekniklerine giren kişilerde de önemli miktarda radyasyon birikmesi görülmüştür.

İyon odası denilen ve radyasyon ölçümünde x ve g ışınlarının ölçümünde kullanılan teknik, yüksek doz ölçümlerinde doğru sonuçlar almada oldukça başarılıdır. Aynı zamanda b parçacıkları da bu yöntemle ölçülebilir.

Geiger - Müller Dedektörü ile de az iyonlaşma oluşturan yüklü parçacıklar ve düşük enerjideki x ışınları ölçülebilir.
" } ] }