{ "title": "Radyoterapi Radyasyon Yayar Mı", "image": "https://www.radyasyon.gen.tr/images/Radyoterapi-Radyasyon-Yayar-Mi-18.jpg", "date": "21.01.2024 06:06:33", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Radyoterapi Radyasyon Yapar mı? Radyoterapi, hastalığın tedavisinde X- ışınlarının kullanılması demektir. X- ışınları 1985 yılında keşfedildiğinden bu yana radyasyon teşhis ve tanı aynı zamanda tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Kanser hastalığına yakalanmış hemen, hemen 10 hastadan 4'ü radyoterapi almaktadır. Radyoterapi kanserli alandaki, kanser hücrelerinin DNA'larına zarar vererek onları yok ederken normal sağlıklı hücrelerde radyasyondan etkilenmelerine rağmen kendilerini bir süre sonra onarabilmektedirler.

Radyoterapi radyasyon yapar mı? Sorusuna verilecek cevap şekli, radyoterapinin içten ya da dıştan yapılmasına bağlı olarak değişir. Radyoterapi tedavisi gören hastalar vücut içine, radyoaktif bir madde yerleştirilmediği sürece radyasyon taşımazlar. Belirttiğimiz gibi sadece işlem sırasında kendi sağlıklı hücreleri zarar görür bu durumda kısa bir süre sonra hücrenin kendini tedavi etme, yenileme özelliğine bağlı olarak giderilir. Günümüz şartların da şu anda tüm dünyada kullanılmakta olan dıştan ışınlamada radyasyon yayma durumu söz konusu değildir. İçten ışınlamada ise vücuda kalıcı radyoaktif kaynaklarının yerleştirilmesi gerekiyor. Bu durumda radyoterapi gören kişi etrafına radyasyon yayar. Örneğin tiroit ameliyatı olmuş kişilerde böyle bir durum söz konusudur. Bu tiroit hastalarına radyo iyot tedavisi yapıldığı için, hastalar çevreye radyasyon yaymaması için belli bir süre izole edilirler ya da prostat hastaların dada aynı şeklide radyoaktif minik kaynaklar prostat içine yerleştirilir. Bu durum dada yine vücut içinde radyo aktif madde olduğundan radyasyon etrafa yayılır.

Radyoterapinin radyasyon yapıp yapmadığı konusunda, aklımıza ilk gelen kanserli hastalardır. Ama radyoterapinin sadece kanser amaçlı kullanılmadığını bilmekte fayda vardır. Radyasyon alan kişiler özellikle belirttiğim gibi vücut içine yerleştirilen bir implant varsa bu kişilerin izole bir ortamda bulunmaları gerekir. Özellikle 3 yaş altı çocuklar yayılan radyasyondan etkilenmektedir. Dıştan ışınlama da kesinlikle radyasyon taşıma ve çevreye yayma gibi bir özellik yoktur. Özellikle radyoterapi ile radyasyon almış kanserli hastalar zaten doktorları tarafından yeterince bilinçlendirilmektedir ve önlem amaçlı içten alınan kalıcı implantlar da hasta zaten izole edilmektedir. Kanser tedavisi gören tüm hastalar tedavi sırasında ve devam edecek süreçte duygusal olarak değişik ruh halleri ve çöküşler yaşayabilmektedir. Bu yüzden zaten ruhsal olarak bir çöküntü yaşayan hastaya vebalı gibi davranmak doğru değildir. Radyoterapi vücutta radyasyonun etki edebileceği her türlü tümörün tedavisinde oldukça etkilidir.

Harici radyoterapi (Yani dıştan yapılan radyoterapi) kesinlikle vücudunuzun radyoaktif olmasına yol açmaz. Bu nedenle diğer insanlara aynı ortamda olmanızın kesinlikle sakıncası yoktur. Genellikle nükleer tıp bölümündeki radyoterapi tedavilerinde, radyoaktiflerle yapılan teşhis, tanı ve tedavi süreçlerinde hastanın radyasyon yayma durumu çok daha fazadır. Bu tür bir tedavi ile radyasyon alan kişi bunu günlerce uzun bir müddet taşır ve etrafına bulaştırması kesinlikle kaçınılmazdır.

Ama genel bir düşünce şekli ile radyoterapi alan hastaların radyasyon yaydığı düşüncesi kalıplaşmıştır. Özellikle hamile bayanlara ve çocuklara yaklaşmama gibi endişeli bir durum söz konusudur.

Harici radyoterapide, tedavi sırası da dahil olmak üzere ve tedavi sonrasında hasta kesinlikle radyoaktif değildir. Endişe edilecek hiçbir durum da söz konusu değildir.

Dahili radyoterapide ise, hasta tedavi sırasında birkaç gün hastanede kalmak zorundadır. Vücuda radyoterapi için takılan implant geçici veya kalıcıdır. Hastanede kalınan sürede zaten hastanın radyasyon seviyesi en üst düzeyde maksimum olup, bu yüzden yakınları ile bir arada olması ve görüşmesi kesinlikle doğru değildir. İmplant vücuttan çıkarıldığında ise radyoaktiflik otomatik olarak ortadan kalkar.
" } ] }