{ "title": "Telefon Radyasyon", "image": "https://www.radyasyon.gen.tr/images/telefon-radyasyon.jpg", "date": "23.01.2024 03:36:46", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "Telefon Radyasyon İlişkisi, Telefon radyasyon yayan bir cihazdır herkesin gözünde. Ancak bu radyasyonun ne kadar tehlikeli olabileceği, insan vücudunda ne derece zararlara yol açabileceği gerçekleri çoğu zaman kimse tarafından görülmez ya da görülmek istenmez. Çünkü teknoloji çağında yaşayan insanlar topluluğunun en büyük hastalıklarından birisi olan teknoloji aşkı, sağlık değerlerinin öneminin ve kalitesinin önüne çok rahatlıkla geçebilmektedir.

Teknoloji hastalığının en gür ve güçlü olarak toplandığı iki teknolojik unsur ise akıllı telefon ve bilgisayarlardır. Her ikisi de hayatımızın önemli bir bölümünde yanımızda bulunan ve hayatı büyük ölçüde kolaylaştırdığını iddia ettiğimiz bu aletler, sayısız özelliklerini kullanırken çevreye önemli ölçüde radyasyon saçmaktadır. Bilgisayar ve telefon radyasyonlarının çevreye saçılan dalgalarından kullanıcıya ne kadar bulaştığı ise o kişinin şansına kalmış bir durumdur. Böylesi bir denklemdeki en şanslı kişinin dahi telefonu gün boyu yanında tuttuğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda çok önemli bir miktarda radyasyona maruz kaldığı aşikardır.

Telefon radyasyonuna maruz kalan kişilerde, vücudun her köşesinde meydana gelebilecek farklı hastalıklar gözlenmiştir. Bu rahatsızlıklar, beyin, saç hücrelerin, kan hücrelerin, cinsel organlar veya performans gibi birçok alanda kendisini gösterebiliyor ve tedavisi güç olan talihsizlikler ortaya çıkarabiliyor.

İstanbul Kadir Has Üniversitesinde Türkiye, Fransa, Amerika, İsrail ve İtalya'dan gelen bilim araştırmacılarının katılımıyla yapılan konferansta telefon radyasyonlarının uzun süre ile etkileşim içinde bulunduğu erkek deneklerde sperm sayısının yüzde 30 düşmesine neden olduğu belirtilmiştir. Üstelik yüzde 30 gibi yüksek olan bu değer, yalnızca günde 2 saat telefon radyasyonuna maruz kalan deneklerde gözlenmiştir. Bu sürenin uzaması ile sperm sayısındaki düşüşün yüzde 40 bandına ilerlediğinin ise altı çizilmiştir. Kişinin hayatında önemli bir yer kaplayan ve çok daha büyük sorunların tetikleyicisi olan bu rahatsızlık üzerindeki radyasyon etkileşimi, çoğu kişi tarafından konferansın en çarpıcı bilgisi olarak kabul edilmiştir.

Sağlığı olumsuz yönde etkileyen ve vücuttaki etkileri oldukça yavaş olan telefon radyasyonlarının önüne geçmek için geliştirilen belirli ve etkili bir yöntem bulunmamakla birlikte; maruz kalınan radyasyon seviyesini minimum değerlere indirmek için dikkat edilecek bazı hususlar vardır.

Bunlardan bir tanesi internette, dergilerde veya TV kanallarında görebileceğiniz \"Telefon Radyasyon Seviyesi En Düşük Olan Cihazlar\" başlıklı listelerden faydalanmaktır. Zira akıllı telefon modellerinin yapımında kullanılan parçalara, cihazın tasarım özelliklerinin radyasyon saçmaya uygunluk derecesine, dış ve iç kapaklarında kullanılan maddelerin iletkenliğine vb. Bakılarak böyle bir sınıflandırma yapmak mümkündür. Telefonun sim kart yerleştirme bölümünün bulunduğu alan dahi radyasyon saçımı konusunda fikir sahibi olunmasına yardımcı olabilir. Telefon radyasyonu en düşük olan cihazları seçebilmek için cihaz seçmeden önce bu listelerden bazılarını incelemek ve tercih edilecek modeli buna göre belirlemek faydalı olacaktır.

Diğer önlem yöntemleri ise genellikle gündelik bilgi kıvamında sayılabilecek ve herkes tarafından tavsiye edilen yöntemlerdir.

Telefon radyasyonunu vücuda en uzak seviyede tutmak için arama sırasında telefon hoparlörünü kulağa yaslamamak.

Konuşmaları mümkün olduğunca kısa tutmak.

Konuşma sırasında dış hoparlörü kullanarak beyni ve kulağı aynı anda telefonun verebileceği zararlardan korumak.

Uyurken telefonu mümkün olduğunca uzağa bırakmak gibi önlemler telefon radyasyonundan minimum derecede etkilenmemizi sağlayacaktır.

" } ] }