{ "title": "Tomografi Radyasyon", "image": "https://www.radyasyon.gen.tr/images/Tomografi-Radyasyon-71.jpg", "date": "19.01.2024 09:23:37", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
Tomografi radyasyon, geçtiğimiz günlerde İngiliz Sağlık bakanlığı tomografinin insan vücuduna yaydığı aşırı radyasyon nedeniyle tomografiyi tüm halka yasakladı. Araştırmalara göre büyük bir oran olan her 50 kişiden birinin radyasyon sebebi ile kansere yakalandığı ortaya çıktı. Özellikle sağlıklı bireylerin vücut tomografisi çektirmesi yasaklandı. Ayrıca bu radyasyonun etkisinin Hiroşima'daki atom bombasından kurtulan insanlardaki etkisi ile eşdeğer olduğu söylenmektedir. Bu neden ile İngiliz Sağlık Bakanlığı sağlıklı insanların vücut tomografisi çektirmesi ile ilgili çok kritik bir karar alarak bu vakaya engel olmak adına yasaklama geldi. Nedeni ise öncesinde de söylendiği gibi tomografi sırasında yayılan çok yüksek oranda vücuda işleyen radyasyon olduğu bildirildi.

Tomografi çektirmek geçtiğimiz yıllarda osteoporoz, damar tıkanıklığı, kalp rahatsızlığı ve diyabet ve benzeri rahatsızlıkları öncesinden tespit edebildiği için sağlık uzmanları çok sık tavsiye ediyordu. Sağlıklı insanların her beş yılda bir kere tomografi çektirmesini tavsiye eden hekimlerin bu tavsiyesi üstüne harekete geçen bakanlık, tüm vücuda işleyen tomografinin normal bir röntgene göre 400 kat daha fazla radyasyon yaydığını tespit edilince yasaklanmasına karar verildi. Tomografiye giren her 50 kişiden birinin maruz kalınan radyasyon sebebi ile çekim sonrasında kansere yakalandığı belirlendi.

442 Röntgen 1 Tomografinin Yaydığı Radyasyona Eşdeğer

Yayınlanmış olan raporda sık sık tomografi çektiren kişilerin vücutlarındaki birikmiş olan radyasyon seviyesinin 2. Dünya Savaşı'nda Hiroşima ve Nagasaki'ye yayılan atom bombalarından kurtulanlar ile eş seviyede olduğu bildirilmiştir.

Normal bir röntgen, vücudu görüntülemek adına tek bir ışın gönderirken tomografide daha da detaylı bir görüntü elde etmek adına birçok ışın gönderiliyor.

2009 sonunda California Üniversitesi'nde Prof. Rebecca Smith-Bindman'ın 1119 kişiyi gözetim altına alarak yaptığı araştırmada bir tomografinin 442 göğüs röntgenine ve 74 mamografiye (Meme röntgeni) eş değer oranda radyasyon yaydığı gözlemlenmiştir.

Bilgisayarlı Tomografi Radyasyon

Bilgisayarlı tomografi x-ışını kullanılarak vücudun incelenen kısmının kesitsel olarak görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik olan bir teşhis yöntemidir. İnceleme esnasında kişi bilgisayarlı tomografi radyasyon cihazının masasında hareket etmeden yatar. Masa el ile ya da uzaktan kumanda ile cihazın 'gantry' isminde açıklığına sokulur. Cihaz bir bilgisayara bağlı olarak çalışmaktadır. X-ışını kaynağı incelenecek kişi etrafında 360 derecelik bir dönüş hareketi sağlarken 'gantry' boyunca dizilmiş detektörlerce x-ışını demetinin vücudu geçen bölgesi saptanarak elde edilen veriler bir bilgisayar aracılığı ile işlenir.

Mr Nedir?

Vücudun herhangi bir kısmının kesitsel olarak görüntülenmesidir. MR cihazımız dev bir mıknatıstan oluşur. İnceleme esnasında hasta cihaz masasına yatırıldıktan sonra dev mıknatısın içerisinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme esnasında mutlaka hareketsiz durulması gerekmektedir. Doktorlar tomografideki bu riske karşın Mr'ın hiçbir yan etkisi olmadığı görüşüne vardılar. MR çekimleri esnasında sadece radyo dalgaları kullanılmaktadır. Bunlar da insan sağlığına zararsız olduğu çoğu araştırmalarca tespit edilmiştir.

" } ] }