Radyasyon ve TanımıRadyasyon, diğer adıyla ışınım, parçacıklar halinde ya da elektromanyetik dalgalar şeklindeki enerji yayımını ifade eder. Radyoaktif maddelerin çevreye alfa, beta ve gama gibi ışınlar yayması ya da uzaya yayılmış elektromanyetik ışınım oluşturan unsurların hepsi radyasyon olarak tanımlanır. Bir maddenin atom çekirdeğinde bulunan nötronların miktarı, proton miktarına göre fazla olursa, bu durum kararsız bir yapı sergiler ve çekirdekte bulunan nötronlar alfa, beta ve gama gibi ışınlar yayarak parçalanır. Bu şekilde etrafına ışın saçarak parçalanan maddeler radyoaktif madde olarak tanımlanır. Radyasyonun KaynaklarıGünümüzdeki teknolojik gelişmeler nedeniyle üretilmiş olan birçok cihaz radyasyon yayar. Bu durumda, farkında olmadan dokularımız ve organlarımız radyasyondan etkilenir. Nadiren bu etkileşim gözle görünür olabilir. Endüstride kullanılan X ışınları, iletişimde kullanılan radyo dalgaları ve güneş ışınları günlük yaşamda insanları etkileyen radyasyon türleridir. Tarih boyunca var olan radyasyon, ilk defa 1896 yılında Fransız fizikçi Henri Becquerel tarafından keşfedilmiştir. Radyasyon Türleriİyonlaştırıcı Radyasyonİyonlaştırıcı radyasyon, girdikleri ortamda iyonları ayrıştıran radyasyon türüdür ve iki türde olur:
İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyon
Radyasyonun ZararlarıRadyasyon, hücredeki genetik materyal olan DNA'yı parçalayacak miktarda enerji taşır. Bu nedenle DNA parçalanır ve hücreler ölür. Bu, dokuların zarar görmesine ve sonuçta kansere neden olabilir. Doğaya gelişigüzel yayılan radyoaktif maddeler insanların, bitki ve hayvanların sağlığını olumsuz etkiler. Dolayısıyla çevre ve ekolojik dengeyi bozar. Canlılarda genetik değişimlere neden olurken, vücutta alıcı değişimler yapabilir. Gelişme çağındakilerde genellikle görme bozukluğu ve katarakt gibi sorunların görülmesine neden olabilir. Radyasyonun olumsuz etkileri zaman içinde belirgin hale gelir. |
Radyasyonun cilt ve gözlerimizi etkileyebileceği söyleniyor, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlardan korunmak için ne tür önlemler almalıyız? Güneş tam doğduğunda beyaz elbise giymek yeterli olur mu?
Cevap yazMerhaba Şenalp,
Radyasyon ve ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak çok önemli. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:
1. Güneş Kremi: Güneşe çıkmadan önce en az 30 SPF (Güneş Koruma Faktörü) olan bir güneş kremi kullanın. Bu, cildinizi UVB ve UVA ışınlarından koruyacaktır.
2. Koruyucu Giysiler: Beyaz elbise giymek bir dereceye kadar yardımcı olabilir, fakat tam koruma sağlamaz. UV korumalı giysiler tercih edin. Uzun kollu giysiler, şapka ve güneş gözlüğü kullanmak da önemlidir.
3. Gölge: Güneşin en dik geldiği saatlerde (10:00-16:00 aralığı) dışarıda olmaktan kaçınmaya çalışın.
4. Güneş Gözlükleri: UV korumalı güneş gözlükleri kullanarak gözlerinizi de koruyabilirsiniz.
Umarım bu önlemler size yardımcı olur. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için dikkatli olmak çok önemlidir.
Sağlıklı günler dilerim!